مورفولوژی عناب :
درخت عناب درختی است خزان پذیر،نسبتا بلند با ارتفاع متوسط 10 متر،بومی مناطق گرمسیر بوده و دارای برگهای کوچک سبزرنگ، بدون کرک و تخممرغی شکل می باشد.شاخه های این درخت عموما خاردار میباشند،میوه نارس درخت سبز رنگ بوده و طعمی مشابه طعم سیب دارد و میوه رسیده دارای رنگ سرخ تیره بوده که به هنگام برداشت دارای سطحی صاف و به مرور با از دست دادن رطوبت خود چروکیده میشود،همچنین هسته میوه نیز مشابه هسته میوه سنجد میباشد.
مصارف خوراکی:
از میوه رسیده و شیرین عنّاب در تهیه سرکه،پخت کیک،تهیه مربا و شربت،تهیه دمنوش،به جای قند در چای، وبه تازگی در آجیل مخلوط استفاده میشود.
خواص دارویی:
- عنّاب از نظر طب قدیم ایران معتدل است . البته ابو علی سینا اعتقاد داشت که عنّاب کمی سرد است .
- عنّاب بدلیل داشتن لعاب زیاد نرم کننده سینه است ضد سرفه است وگرفتگی صدا،آسم وتنگی نفس را برطرف می کند
- ملین است مخصوصا اگر آنرا با آب و یا شیربجوشانید
- ادرار را زیاد می کند
- آرام کننده اعصاب است
- خون را تمیز می کند
- خواب آور است و بیخوابی را برطرف می کند
- از برگ عنّاب میتوان برای تقویت مو و دهانشویه برای جلوگیری از گلو درد استفاده کرد.
- جوشانده پوست درخت عنّاب داروی ضد اسهال است.
- برای معالجه و التیام زخمهای کهنه گرد ریشه خشک شده عناب را روی آنها بپاشید.
- درد کلیه و کبد را تسکین میدهد
- خیس کرده و یا دم کرده و مخلوط آن با عرق کاسنی برای ناراحتی صفراوی و خونی موثر و مفید است
- به دفع سموم بدن کمک میکند.
- خستگی شدید را برطرف می کند.
- رشد موی سر را زیاد می کند.
- برای برطرف کردن ورم چشم ، عناب را به چشم بمالید.
- دستگاه هاضمه را تقویت می کند.
- حافظه را تقویت می کند.
- کم اشتهایی را برطرف می کند.
- هرگاه که احساس غمگینی کرده و گریه میکنید یک فنجان دم کرده عناب لبخند به لبهای شما می آورد.
روش های مصرف عناب:
- جوشانده عناب: 50 گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود.
- خیسانده عناب: تعداد 20 دانه عناب را در نیم لیتر آب خیس کنید و بگذارید تا صبح بماند سپس آنرا صاف کرده بنوشید.
معایب مصرف زیاد عناب:
- در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می کند . اینگونه اشخاص باید آن را با شکر و مویز بخورند .
- ضمنا نیروی جنسی را کم می کند بنابراین باید با غذاهای محرک مانند عسل خورده شود .